Zamieszczone przez eaglemirek
[O2] Płukanka. Co sądzicie?
Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X
-
[O2] Płukanka. Co sądzicie?
Witam . Przymierzam się do corocznej wymiany oleju i zmiany z Castrola na Motula. Przeczytałem również sporo pozytywnych opinii na temat płukanek przed tego typu zabiegiem. Myślałem tu o płukance Motul Engine Clean. Przebieg, choć nie wiem czy ma to znaczenie to 190000 (według zapewnień producenta nie), silnik 2.0 BKD. Może ktoś praktykuje i poleci bądź nie tego typu operacje....
-
-
Re: Płukanka. Co sądzicie?
Zamieszczone przez Keton79Witam . Przymierzam się do corocznej wymiany oleju i zmiany z Castrola na Motula. Przeczytałem również sporo pozytywnych opinii na temat płukanek przed tego typu zabiegiem. Myślałem tu o płukance Motul Engine Clean. Przebieg, choć nie wiem czy ma to znaczenie to 190000 (według zapewnień producenta nie), silnik 2.0 BKD. Może ktoś praktykuje i poleci bądź nie tego typu operacje....
ale jedna uwaga byc moze nie do Ciebie ale znam typa co wlal i jezdzil przez caly dzien. skutkow nie znam ale przestrzegam:-)
Komentarz
-
-
pedros - mozesz sprecyzowac o co chodzi z tym wlaniem i jezdzeniem caly dzien ???
Ja tez zmienilem oliwe z Castrola na Motula, wlalem plukanke Liqui Moli.
Popelnilem srogie grzechy w opinii sporej czesci mechanikow - zmienilem olej z pol na full syntetyk (nie w tym kierunku droga, bracie ... :twisted: ) oraz wlalem plukane, ktora miala rospuscic uszczelki.
Olej wyplynal ciemny ale bez jakiegos bagna, uszczelek wraz z nim nie stwierdzilem.
Przejechalem juz ponad 3k km i wszystko ok.
Z ciekawostek dodam ze przeplulalem i zmienilem oliwke z minerala na polsyntetyk w Tipo TD, 93 rok.
O rezultatach sie wypowiadac za wczesnie.
reasumujac - jesli nie pomoze to i nie zaszkodzi, profilaktycznie polecam :lol:Sprzedam nowe sprezyny Lesjofors O1 tył
Jeżdżę w blasku
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...339092#1339092
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez zsolpywpedros - mozesz sprecyzowac o co chodzi z tym wlaniem i jezdzeniem caly dzien ???
Ja tez zmienilem oliwe z Castrola na Motula, wlalem plukanke Liqui Moli.
Popelnilem srogie grzechy w opinii sporej czesci mechanikow - zmienilem olej z pol na full syntetyk (nie w tym kierunku droga, bracie ... :twisted: ) oraz wlalem plukane, ktora miala rospuscic uszczelki.
Olej wyplynal ciemny ale bez jakiegos bagna, uszczelek wraz z nim nie stwierdzilem.
Przejechalem juz ponad 3k km i wszystko ok.
Z ciekawostek dodam ze przeplulalem i zmienilem oliwke z minerala na polsyntetyk w Tipo TD, 93 rok.
O rezultatach sie wypowiadac za wczesnie.
reasumujac - jesli nie pomoze to i nie zaszkodzi, profilaktycznie polecam :lol:
Co do zmiany na olej wyzszej klasy ze niby zaszkodzi to bzdura powtarzana jak mantra przez mechanikow starej daty. Dzisiaj nowe oleje mineralne sa tak agresywne ze i tak w znacznie lepszym stopniu utrzymuja przyzwoity porzadek w silniku tylko opory sa wieksze i klin smarny inny - slabszy film. Osady powstajace z minerala latwo usunac plukanka albo olejem o lepszym pakiecie detergentow.
Jest jednak wyjatek od tej reguly mianowicie jak ktos minerala nie zmienial terminowo i dopiscil sie zalakowania krytycznych wezlow smarowania i a sam olej byl naprawde niskiej jakosci i sytuacja sie powtarzala to jest ryzyko. Z drugiej strony plukanki dla cywila sa slabe i raczj sluza do zmniejszania napiecia powierzchniowego oleju by go sciagnac z wszelkich zakamarkow i delikatnie tylko paprchy rozpuscic. Zatem wniosek - pluczemy regularnie i jezdzimy na dobrych sysntetykach nawet w autach o znacznych przebiegach
Komentarz
-
-
E nie sadze by cos sie stalo zlego. Nawet jakby wlac rozpuszczalnik, nie rozrzedzi tak oleju zeby byly problemy. A plukanki (dobrych firm) sa na bazie oleju, wiec tymbardziej.
Np. srodek do czyszczenia zaworow i popychaczy wlewa sie do olejui jezdzi na stale (Liqui moli)Sprzedam nowe sprezyny Lesjofors O1 tył
Jeżdżę w blasku
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...339092#1339092
Komentarz
-
-
ja mam mieszane uczucia, niestety są znane przypadki, że po zrobieniu płukanki w silniku z większym przebiegiem cały ten syf zostaje wypłukany (a jakże) zatyka kanaliki olejowe i... dalej już wiadomo co.
ale to tak pod rozwagę.
Zamieszczone przez pedrosCo do zmiany na olej wyzszej klasy ze niby zaszkodzi to bzdura powtarzana jak mantra przez mechanikow starej daty.
czyli: znam przypadki, że płukanka zaszkodziła, a nie znam takich kiedy pomogła, moim zdaniem kolejne marketingowe zawracanie dupy :kciukgora
na dalszą część zapraszam do wątków olejowych.saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
Komentarz
-
Komentarz